Harde Reset van je PC: Lightroom Classic CC Veilig Herinstalleren als Fotograaf

Gepubliceerd op 2 oktober 2024 om 14:22

Laatst besloot ik mijn pc een harde reset te geven. Het was hoog tijd, aangezien de harde schijf helemaal vol zat en mijn workflow als fotograaf steeds trager werd. Dit idee kwam toen mijn vriend bezig was met het bouwen van een nieuwe pc. Terwijl we door mijn bestanden gingen, ontdekten we dat Adobe Lightroom behoorlijk wat "rommel" achterlaat op je harde schijf. Hierdoor was mijn computer niet meer optimaal, en hoewel ik een sterke pc heb, merk je echt dat hij langzaam was.

Het werd tijd voor een frisse start! Maar hoe doe je dit veilig als fotograaf zonder dat je belangrijke bestanden kwijtraakt, zoals je Lightroom catalogus, presets en foto’s? Ik heb mijn stappenplan voor je opgeschreven zodat jij ook veilig Lightroom over kan zetten na een harde reset (of naar een nieuwe pc).

 

Voordat je het stappenplan gaat volgen wil ik er voor de zekerheid even bij benoemen dat het volgen van dit plan op eigen risico is :). Blijf bewust tijdens het volgen van dit plan op fouten, want die kunnen erin zitten. Maar het is zeker niet onmogelijk, het is mij gelukt en zal het jou ook lukken! 

 

Waarom een Harde Reset?

Ik denk dat we er beiden al langer aan denken om een harde reset aan de pc te geven. We werken met veel zware programma's en bestanden en daar heb jij je huidige pc vast bewust voor uitgekozen. Maar zoals ik zei: Lightroom laat veel rommel achter op je pc, omdat er veel bugs op zitten en neemt dus onnodig veel ruimte in beslag op je pc. Je hoeft echt niet alleen hiervoor je pc een harde reset te geven, want dat kan je individueel opruimen. Maar wel is het sowieso goed om één keer in de paar jaar je computer of laptop een harde reset te geven om de software weer goed te laten functioneren!

 

 

Stappenplan voor een Veilige Herinstallatie van Lightroom na een Harde Reset

1. Maak Back-ups van Je Foto’s

Dit is de belangrijkste stap voordat je aan een harde reset begint. Zorg ervoor dat ALLE foto’s minimaal één back-up hebben, liefst op twee verschillende plekken, zoals op een SD-kaart en een externe harde schijf. Als je de cloud gebruikt, heb je zelfs een derde back-up! Hierdoor voorkom je dat je waardevolle foto's kwijtraakt tijdens de reset. Ezelsbruggetje dat ik hiervoor heb:

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei!

Eén kopie is geen kopie, twee kopieën is een half kopie, drie kopieën is een volledige kopie!

2. Exporteer je Lightroom Catalogus

Lightroom gebruikt een catalogus waarin alle bewerkingen en bestanden zijn opgeslagen. In plaats van de bestaande catalogus te verplaatsen, raad ik aan om deze te exporteren als een nieuwe catalogus. Dit voorkomt dat je per ongeluk andere bestanden of back-ups kwijtraakt. Dus, open je Lightroom en selecteer Alle foto's waar jij momenteel mee bezig bent of die je net af hebt en nog geen back-up van hebt gemaakt. De foto's die in je Lightroom hebt staan maar nog niets aan heb bewerkt, mag je laten. Als het goed is heb je hiervoor al een back-up gemaakt en je kan beter dan in de nieuwe lightroom catalogus op je schone computer hiermee aan de slag. Deze catalogus die je hebt geëxporteerd zet je op je externe harde schijf.

3. Vergeet je Instellingen Niet!

Bij het exporteren van de catalogus worden niet je presets/voorinstellingen en exporteer voorinstellingen meegenomen. Deze moet je handmatig exporteren (in het geval van je presets kan je dat) en van je exporteer instellingen maak je een foto of die schrijf je handmatig op, deze kan je helaas niet exporteren namelijk.  En het opschrijven van mijn exporteergegevens was ik dus vergeten. Hier was ik dus even van aan het balen na mijn harde reset, omdat ik weer allemaal video's moest kijken hoe ik dat ook alweer had staan. 

4. Maak een Back-up van je Lightroom Catalog

Naast de export van je catalogus, wil je ook een back-up maken van de originele catalogus. Back-ups worden door Lightroom gebruikt om een catalogus te maken als hij corrupt is. De back-ups kan je vinden bij (Windows, maar vast hetzelfde bij Imac) Afbeeldingen -> Lightroom -> Back-ups. Het beste is om bij het afsluiten van je lightroom voordat je je pc een harde reset gaat geven, nog voor de laatste keer een back-up te maken. Vaak hebben we dit ingesteld dat één keer per week een back-up wordt gemaakt, dat gaan we voor nu aanpassen naar de volgende keer bij het afsluiten van Lightroom zodat we zeker weten dat je een recente Lightroom back-up hebt. Dit doe je door in Lightroom classic CC naar Bewerken -> Catalogusinstellingen -> Back-up van de catalogus maken -> De eerstvolgende keer dat Lightroom wordt afgesloten.

5. Geef je PC de Harde Reset

Nu je al je foto’s en catalogussen veilig hebt gesteld, kan je de harde reset uitvoeren. Dit kan eenvoudig via de instellingen van je pc, maar kijk er vooral een paar video's over op youtube om erachter te komen hoe je dit veilig voor jouw pc kan doen.

6. Installeer Creative Cloud en Lightroom Opnieuw

Zodra je pc opnieuw is opgestart, installeer je Creative Cloud opnieuw via de browser op je pc, gevolgd door Lightroom Classic CC. Je zult merken dat Lightroom automatisch een nieuwe catalogus aanmaakt. Deze gaan we vervangen met onze eigen geëxporteerde catalogus die we hebben gemaakt. Dit doe je door de catalogus die op je externe harde schijf stond, in de map Afbeeldingen weer terug te zetten op je pc/laptop. Deze open je in Lightroom. De andere catalogus mag je verwijderen die door Lightroom is gemaakt, die gaan we niet gebruiken. (je mag hem laten staan als je dat fijner vindt) Ik raad je echt aan je catalogus op je vaste harde schijf van je pc te zetten. Dit is namelijk een SSD schijf en vele malen sneller dan een normale schijf. Als de catalogus daarbij op de schijf van je pc staat, communiceert die vele malen sneller met Lightroom en met je pc dan wanneer het op een andere schijf staat.

7. Optimaliseer Lightroom voor Jouw Workflow

Nu alles weer draait, kun je beginnen met het opnieuw instellen van je voorkeuren in Lightroom. Als je de catalogus opent kan je je presets weer importeren en presets maken voor je exporteer instellingen. Ook kan je eventuele plugins weer installeren voor je Lightroom! 

 

Dat is het stappenplan!

Ik hoop dat alles duidelijk voor je is en je dit stappenplan kan gebruiken. Luister ook de podcast aflevering hierover waarin ik ook veel uitleg.

Heb je nog vragen? Laat het mij dan vooral weten door mij een berichtje op Instagram te sturen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.